Börja rida/Prova-på-ridning

Hur gör jag?

Börja med att ringa våra duktiga instruktörer på telefon 0765-55 92 72 eller skicka e-post till This is a mailto link.  De kommer då att berätta mer om vår verksamhet.

Varje lördag klockan 12.10 har vi prova-på-ridning för dig som funderat på att börja rida eller har barn som vill prova på att rida. Prova-på-ridning sker i ridhuset på vår anläggning i Klämsbo.

Under ledning av instruktör från ridskolan får du bekanta dig med någon av våra hästar samt prova att sitta upp och rida en lektion i ca 30 minuter.

Kostnad för det är 75 kr som betalas på plats kontant, kort eller swish.
Det är drop-in men varje prova-på-ridning har begränsat antal platser och vill du vara garanterad en plats kan den bokas i förväg på telefon 076 - 555 92 72.

Kunskapskrav och ålder

Vi erbjuder platser från ca 4 års ålder.
Du behöver inte ha någon kunskap eller erfarenhet alls sedan tidigare.

När du börjar rida hos oss försöker vi placera dig i en grupp utifrån den kunskapsnivå du själv tror att du har. Du får då möjlighet att prova den gruppen vid två - tre tillfällen. Om det visar sig att den inte passade dig har instruktören hunnit bilda sig en uppfattning om just din kunskapsnivå och kan rekommendera en lämplig grupp på rätt nivå. När vi tillsammans har hittat rätt grupp börjar du rida i den gruppen varje vecka.

Kontaktinformation

I samband med att du kommer första gången ber vi dig fylla i en blankett med namn, telefonnummer och adressuppgifter. Detta för att vi ska kunna komma i kontakt med dig om något skulle inträffa så att vi måste göra förändringar.

Avgifter

Du kommer att få en faktura per e-post så du kan betala in din ridavgift och medlemsavgift.
Avgiften betalas i förskott vilket gör att det finns fasta datum då fakturan ska vara betald.
Möjlighet att delbetala vid tre tillfällen finns och då tillkommer en administrativ avgift om 50 kr/faktura. Från och med vårterminen 2016 erbjuder vi även autogiro på en period om 6 månader, där är avgiften 30 kr/gång.

Tänk på att du måste betalt medlemsavgift för att delta i undervisning och aktiviteter på Kungsörs Ridklubb.

Försäkring

Alla ridande är försäkrade under ridklubbens verksamhet och aktivteter. Försäkringen ingår i medlemsavgiften.

Hur går det till?

Första gången på ridskolan försöker vi alltid att ha någon instruktör eller annan erfaren medlem som möter er och visar runt på anläggningen och berättar hur allt fungerar och var allt finns.

Oftast har du själv ansvaret för att göra i ordning din häst till lektionen. Därför är det viktigt att du kommer minst 20 minuter före utsatt lektionstid så att du hinner göra i ordning din häst i lugn och ro utan stress. Hästar och ponnies tycker om att bli ompysslade så ta gärna god tid på dig om utrymme finns för det.

Barn och nybörjare utan erfarenhet av häst brukar oftast få sina ridtider på lördagar för att då kunna få hjälp av våra fantastiska ungdomar i USEK tills du klarar dig själv. Ska hästen inte gå någon mer lektion för dagen ska den även borstas och skötas om efter lektionen.

Vår målsättning är att ge dig som elev hos oss på Kungsörs Ridklubb en helhet av hur det är att ha häst så utöver att pyssla om hästen och utbilda dig praktiskt och teoretiskt i ridning så ingår även att sköta om hästens hem - stallet. Efter ridningen hjälps alla åt att se till att stallet är rent och fint till våra fina hästar genom att mocka och sopa stallgång och spolspilta.

Stallhjälp

På lördagar finnas alltid stallvärdar från ungdomssektionen (USEK) på plats och hjälper nya elever så du som förälder behöver inte oroa dig hur det fungerar i stallet och det ställs inga kunskapskrav.

Att tänka på

Du behöver inte köpa en massa saker för att kunna börja rida. Hjälm finns att låna på ridskolan. Det enda som du behöver är "oömma" kläder och en bra sko eller stövel med klack.

Utöver det finns några saker att tänka på när det gäller klädsel vid ridning på ridskolan.
Här kommer en kort sammanfattning:

• Sko eller stövel ska alltid ha klack.
  • Hjälmen ska vara av godkänd modell och rätt anpassad.
    Hakbandet ska vara knäppt. Hjälm finns att låna på ridskolan.
  • Halsduk får ej bäras.
  • Har du långt hår ska det var uppsatt.
  • Plastsporrar är ej tillåtet.
  • Jackor och västar ska alltid vara knäppta.
  • Vid avtagande av kläder ska ridläraren alltid hålla i hästen.
  • Instruktören bestämmer vilken utrustning hästen ska ha och i vilken utsträckning privata utrustningsdetaljer får användas.

Säkerhetsväst är inget krav men vi rekommenderar att man använder det och de finns att hyra för en kostnad på 100 kr/termin.

Om jag inte kan komma till lektionen?

Sjuk eller bortrest kan vi alla vara ibland. Om du vid något tillfälle inte kan rida din lektion har du möjlighet till igenridning under förutsättning att du meddelat oss detta samma dag – senast kl 12.00 om du rider på vardagar,  senast kl 08.00 om du rider på lördagar.

Igenridning sker i mån av plats i likvärdig grupp, igenridningar kan ej sparas till efterföljande termin.

Vill du rida mycket?

Vill du utveckla din ridning ännu snabbare kan vi på Kungsörs Ridklubb erbjuda dig som ryttare att rida flera gånger i veckan. Vi bjuder på mängdrabatt vilket innebär att du får 30% rabatt på veckans ridgång nr 2, 3 osv. Prata med din instruktör om du är intresserad. Specialgruppen har alltid fullt pris och rabatten lämnas alltid på den billigaste gruppen.

Vill du att vi kontaktar dig?

Fyll i formuläret här

Uppdaterad: 25 AUG 2017 06:02