Uppstartsträffen

14 MAR 2017 21:03
Jag heter Sofia Lövstedt och är sedan många år aktiv medlem i Kungsörs ridklubb. De flesta av er känner nog igen mig genom mitt engagemang i klubbens tävlingar.
  • Uppdaterad: 14 MAR 2017 22:10

Jag blev nu i höstas antagen till en ryttarsatsning på Strömsholm, ryttarutveckling nivå 2. Kort efter jag blivit antagen så ringde Stina mig och frågade mig om jag vill blogga på klubbens hemsida kring min resa i projektet. Att många fler ska få ta del av projektet och den utveckling som jag kommer göra lät väldigt spännande så det tackade jag självklart ja till.

Sofia Lövstedt

För er som inte känner mig kan jag berätta lite kort om mig och mina hästar. Sofia heter jag och är 29 år. Jag har ridit i stort sett hela mitt liv och tävlat i flera år, både i dressyr och hoppning. Jag har 3 egna hästar, två halvblod Emil 4 år och Hero 5 år och ett welsh mountain sto på 2 år.

Lite kort om projektet
Det heter ryttarutveckling nivå 2 och sker på distriktsnivå. Nivå 3 sker på regionsnivå, nivå 4 utgör spetstruppen och nivå 5 är på landslagsnivå. Projektet pågår under 1 år och innefattar totalt fem träffar, där vi kommer lära oss allt ifrån att sätta mål och lägga upp träningsplaner till träningshelger och fys-pass. Jag ska försöka sammanfatta våra träffar och ta med det viktigaste till er efter varje träff.

Uppstartsträffen
I oktober hade vi första träffen och det var suveränt! Vi träffades för att starta upp projektet. Totalt är vi ca 40 stycken som är antagna. Antagningskraven är att man har presterat godkända resultat på minst LA i dressyr eller 1.20 i hoppning. Det var så spännande att sitta tillsammans med så många ambitiösa och duktiga ryttare som vill utvecklas ännu mer i sin ryttarsatsning. Vi gick igenom vilka förväntningar som ställs på oss och vad vi förväntas oss av projektet. Därefter fick vi titta på en clinic som hölls av Louise Haga och Eva-Karin Oscarsson, båda är A-tränare i hoppning respektive dressyr. En otroligt lärorik clinic där jag ska försöka återge de viktigaste delarna för er.

Clinicen
Den inleddes med att Eva-Karin höll i en uppvärmning för både dressyrhästarna och hopphästarna tillsammans. Hon pratade om att det inte spelar någon roll om man hoppar eller rider dressyr, felen får bara olika konsekvenser. Viker sig ryttaren i innersidan och hästen inte riktigt tar ena sidans skänkel så kommer ryttaren få problem vare sig det är en hoppryttare eller dressyrryttare som sitter på hästen. Framridningen gick mycket ut på att ha kontroll och inte rida så mycket med handen. Eva-Karin pratade om att som hon ser kontakten med hästen så finns det tre lägen. Ett vänta-läge (alltså en förhållande tygelhjälp), ett varsågod-läge (där man vill att hästen ska ta för sig mer) och ett normal-läge. Allt för ofta så hamnar vi i vänta-läge fast vi inte behöver. Eva-Karin vill få oss att så fort vi kan, återgå till normal-läge och inte använda oss av vänta-läge i onödan. Väldigt bra tanke som jag ska försöka ta med mig hem.

Allt handlar om grundarbetet
Clinicen löpte på och hopp-delen höll Louise Haga i. Hopphästarna fick jobba mycket med att räkna galoppsprång och rakrikta sig på långa linjer. Det handlade mycket om att kunna reglera sin häst och själv bestämma över hur många galopp-språng det ska vara.

Dressyrdelen handlade om vikten av grundarbete och Eva-Karin poängterade att om en häst är väl förberedd för en rörelse, är det inte så svårt. Om man får problem med en rörelse så måste man gå tillbaka och fundera över vilka rörelser som är förberedande. Om man t.ex har problem med galopp-piruetterna så brukar Eva-Karin be ryttaren att galoppera på en volt på 8 meter. Ofta får hon då till svar att det inte är där problemet sitter, men Eva-Karin sa då att hon brukar svara ”Vi får väl se”. När ryttaren sen ska galoppera på denna 8-meters volt så får ryttaren ofta problem med att bogen skjuter ut, hästen inte spårar eller inte är helt följsam. Har man problem med en rörelse måste man alltså rannsaka sig själv och se vad i grundridningen man kan ha missat eller var man kan ha slarvat.

En väldigt intressant clinic där jag tog med mig många intressanta och tänkvärda perspektiv hem.

Hemuppgifter
Som hemuppgift i projektet fick vi en del punkter. Jag tänkte delge dessa till er så kan ni också fundera över de om ni vill.

• Gör din träning och tävlingsplanering
  • Gör din egen träningsdagbok – träning utöver ridning
  • Fundera på: Vad behöver din häst och du för att kunna prestera? Rangordna
  • Fundera på: Vilka är i ditt team? Vilket ansvar tar du för ditt team? Skriv i prioritetsordning.
  • Fundera på: Hur ser du dig själv som förebild?

I nästa blogginlägg tänkte jag försöka redovisa svaren på hemuppgifterna som lite inspiration till er. Det finns såklart inget rätt och fel på dessa uppgifter, så gör de ni med!

Skribent: Christina Emilsson

AJV